Quantcast
Channel: همراه تاريخ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 341

امروز در تاريخ : شنبه هفدهم اسفند سال 1392

$
0
0

امروز شنبه هفدهم اسفند سال 1392 هجری شمسی ، برابر با ششم جمادی الاول سال 1435 هجری قمری و مطابق با هشتم مارس سال 2014 میلادی است .


46 سال پیش در چنین روزی ، هشتم مارس سال 1968 میلادی :
« جبهه آزادیبخش مورو » ، مبارزه مسلحانه را علیه رژیم دیکتاتوری مارکوس ، رئیس جمهوری وقت فیلیپین آغاز کرد . فردیناند مارکوس کاملا به آمریکا وابسته بود و در دوران حکومت استبدادی او ، هزاران نفر از مسلمانان فیلیپین بدست نیروهای دولتی کشته یا زندانی شدند . جبهه آزادی بخش مورو که برای احقاق حقوق مسلمانان مبارزه می کرد ، یکی از بزرگترین و مهمترین نیروهای چریکی مخالف رژیم مارکوس بود . پس از برکناری مارکوس در سال 1986 ، درپی مذاکرات این جبهه با دولت ، طرفین در مورد آتش بس و امضای قرارداد صلح به توافق رسیدند . اما اجرای این قرارداد با مشکلاتی روبرو شد تا آنکه در سال 1996 توافقنامه جدیدی میان جبهه آزادی بخش مورو و دولت فیلیپین به امضا رسید . براساس این قرارداد ، مسلمانان در منطقه مسلمان نشین میندانائو به خودمختاری دست یافتند .


24 سال پیش در چنین روزی ، هفدهم حوت سال 1368 هجری شمسی :
استاد « حسین قوامی » از استادان پرآوازه موسیقی اصیل ایرانی ، درگذشت . او آواز را نزد اساتید مشهور آموخت و طی چند سال ، ردیفها و دستگاههای موسیقی را به خوبی فراگرفت . پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران نیز ، استاد قوامی هنر و دانش خود را در اختیار علاقمندان موسیقی سنتی ایران ، قرار داد . وی در سال 1367 هجری شمسی موفق به دریافت نشان درجه یک هنری از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران شد .


21 سال پیش در چنین روزی ، هفدهم حوت سال 1371 هجری شمسی :
استاد « احمد عبادی » هنرمند و استاد برجسته سه تار و موسیقی اصیل ایرانی درگذشت . او از نوجوانی به فراگیری موسیقی ایران پرداخت و پس از سالها نواختن سه تار ، شیوه جدیدی را در نواختن این ساز ارائه و این شیوه را متداول کرد . استاد عبادی در تعلیم موسیقی به دیگران بسیار کوشا بود و از طریق آموزش پیگیر و تشویق شاگردانش به تمرین و ممارست ، موسیقی اصیل ایرانی را رشد و توسعه داد . او ردیفهای موسیقی ایران را گردآوری کرد و آنها را به شاگردانش آموخت . از استاد عبادی آثار بسیاری در موسیقی به جای مانده که برای دوستداران موسیقی سنتی ایران ، گنجینه ای گرانبهاست . از جمله این آثار ، « اجرای کوکهای مختلف سه تار » است که حاصل هشتاد سال تجربه اوست .


3 سال پیش ، در روز هفدهم حوت سال 1389 هجری شمسی :
دکتر « محمود روح‌الامینی » محقق و مردم شناس ایرانی درگذشت . وی در سال 1307 ه.ش در نزدیکی شهر کرمان در جنوب ایران متولد شد . روح الامینی پس از اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته جامعه شناسی در ایران ، به فرانسه رفت و در سال ۱۳۴۷ ه.ش مدرک دکترای خود را در رشته مردم شناسی دریافت کرد و به ایران بازگشت . وی علاوه بر تدریس در دانشگاه تهران ، فعالیت‌های بسیاری را در گسترش دانش انسان‌شناسی در ایران به انجام رسانید که ازجمله این فعالیت‌ها می‌توان به راه‌اندازی موزه مردم‌شناسی در کاخ گلستان در تهران و راه‌اندازی موزه حمام گنجعلیخان کرمان اشاره کرد . از دکتر روح الامینی آثار متعددی بر جای مانده است که ازجمله می توان به کتابهای « زمینه فرهنگ شناسی ، « زبان فارسی در هند به روایت ابن بطوطه » و « در گستره فرهنگ » اشاره کرد . وی در دومین همایش چهره‌های ماندگار در ایران به‌ عنوان چهره‌ی ماندگار در رشته‌ی مردم‌شناسی معرفی شد.

**************************************
1021 سال پیش در چنین روزی ، ششم جمادی الاول سال 414 هجری قمری :
« ابوسعید محمد بن عبدالجلیل سیستانی » ، ریاضی دان مشهور مسلمان درگذشت . او در زمینه های ریاضی ، هندسه و نجوم استادی زبردست بود . سیستانی در هریک از علومی که دانش کسب می نمود ، کتابی تالیف و دانسته های خود را به دیگران منتقل می کرد . کتاب « جامع شاهی » در ریاضیات ازجمله آثار این ریاضیدان نامی است که آن را بنام عضدالدوله دیلمی به رشته تحریر درآورد . از دیگر کتب وی می توان به کتاب « المدخل » در نجوم ، « المعانی فی احکام النجوم » و « الدلایل فی احکام النجوم » اشاره کرد .


487 سال پیش در چنین روزی ، ششم جمادی الاول سال 948 هجری قمری :
« غیاث الدین منصور » ، حکیم و ریاضیدان ایرانی درگذشت و در شیراز به خاک سپرده شد . غیاث الدین نزد پدر و دیگر علما ، دانشهای عقلی و نقلی را فراگرفت . وی به دستور شاه اسماعیل صفوی ، مامور تعمیر رصدخانه مراغه گردید و در عهد شاه طهماسب صفوی نیز ، به صدارت برگزیده شد . اما پس از اندک مدتی ، از این مقام کناره گرفت و باقی عمر خود را در شیراز به تعلیم دانش پژوهان و تالیف کتاب پرداخت . از آثار مهم غیاث الدین می توان به « حجت الکلام » ، « مشارق و مرآت » ، « الحقایق » اشاره کرد .



.................................


منبع : كليك كنيد.


منبع : http://hamrahetarikh.ir

Viewing all articles
Browse latest Browse all 341

Trending Articles