Quantcast
Channel: همراه تاريخ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 341

امروز در تاريخ : سه شنبه 20 اسفند 92

$
0
0
امروز سه شنبه بیستم حوت سال 1392 هجری شمسی ، برابر با نهم جمادی الاول سال 1435 هجری قمری و مطابق با یازدهم مارس سال 2014 میلادی است .


1110 سال پیش در چنین روزی ، یازدهم مارس سال 904 میلادی :
درجریان گسترش قلمرو سرزمینهای اسلامی ، جزیره مالت معروف به گوشواره مدیترانه ، تصرف شد . حاکمیت مسلمانان بر جزیره مالت تا سال 1091 میلادی یعنی تا زمان تسلط قوم نورمن بر این جزیره به طول انجامید . مالت که از تعدادی جزیره کوچک و بزرگ تشکیل شده است ، 316 کیلومتر مربع مساحت و قریب به نیم میلیون نفر جمعیت دارد .
جزیره مالت در آبهای جنوب قاره اروپا و در نزدیکی کشورهایی همچون تونس و ایتالیا قرار دارد .


29 سال پیش در چنین روزی ، یازدهم مارس سال 1985 میلادی :
با اعلام درگذشت « کنستانتین چرنینکو » ( Konstantin Chernenko ) ، سه سال بحران مرگ و میر در سطح رهبری شوروی سابق به پایان رسید و « میخائیل گورباچف » ( Mikhail Gorbachev ) جوان ترین عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست ، به عنوان جانشین چرنینکو معرفی شد . انتخاب گورباچف که از نسل سوم انقلاب بلشویکی بود به سمت رهبری حزب کمونیست ، با تغییرات بسیار گسترده ای همراه شد ، که سرانجام پس از شش سال به فروپاشی شوروی منتهی شد . گورباچف درواقع برای ممانعت از اضمحلال نظام الحادی شوروی ، دکترین اقتصادی خود را تحت عنوان پرسترویکا ( بازسازی ) و دکترین سیاست داخلی خود را با عنوان گلاسنوست ( فضای بازسیاسی ) مطرح ساخت . این دو سیاست در اجرا با مشکلات متعددی روبرو شد و نتوانست تعارضات داخلی حاکمیت از درون پوسیده شوروی را برطرف کند ، بطوریکه گورباچف باوجود شکست کودتای اوت 1991 علیه خود ، سرانجام در دسامبر همان سال مجبور به کناره گیری از قدرت شد و سند فروپاشی شوروی را امضا کرد .


24 سال پیش درچنین روزی ، بیستم حوت سال 1368 هجری شمسی :
دکتر « عبدالحمید عرفانی » شاعر معاصر پاکستانی در 80 سالگی ، درگذشت . او در احیای فرهنگ اسلامی و مقابله با تهاجم فرهنگی غرب سهم بسزایی داشت و از شاگردان برجسته اقبال لاهوری ، فیلسوف و شاعر معروف پاکستانی بود . دکتر عرفانی بیش از 40 کتاب در زمینه های مختلف ادبی تالیف کرد که تعدادی از آنها در ایران به چاپ رسیده است . وی قبل از تاسیس کشور پاکستان ، در سال 1945 میلادی از سوی دولت هند ، به عنوان استاد زبان انگلیسی به ایران آمد و پس از تشکیل کشور مستقل پاکستان ، رایزن فرهنگی و مطبوعاتی سفارت پاکستان در تهران شد . دکتر عرفانی در سالهای آخر عمر، در دانشگاه پنجاب هند به تدریس مشغول بود .


10 سال پیش ، در روز یازدهم مارس سال 2004 میلادی :
انفجار همزمان پنج بمب در چند ایستگاه قطار زیرزمینی در مادرید پایتخت اسپانیا ، موجب کشته شدن نزدیک به 200 نفر و زخمی شدن 1000 نفر شد . این انفجارها ، بزرگترین عملیات تروریستی در اسپانیا و اروپا پس از جنگ جهانی دوم خوانده شد . اگرچه دولت راستگرای وقت اسپانیا ، سازمان جدایی طلبان باسک (اتا) را متهم به انجام این انفجارها کرد ، اما گروه القاعده با صدور اعلامیه ای مسئولیت این عملیات را به عهده گرفت . از پیامدهای انفجارهای 11 مارس مادرید ، پیروزی حزب سوسیالیست در انتخابات پارلمانی و خروج نظامیان اسپانیایی از عراق بود .


8 سال پیش ، در روز یازدهم مارس 2006 میلادی :
« اسلوبودان میلوسویچ » ( Slobodan Milosevic ) دیکتاتور یوگسلاوی سابق در سن 64 سالگی در زندان لاهه درگذشت . میلوسویچ در سال 2001 ، نه ( 9 ) ماه پس از سقوط حکومتش دستگیر و تحویل دادگاه جنایتکاران یوگسلاوی سابق در لاهه شد . وی در دوران جوانی به حزب کمونیست یوگسلاوی سابق پیوست . میلوسویچ در سال 1989 رئیس جمهوری صربستان شد . در این زمان ، متاثر از تحولات شوروی ، جمهوریهای یوگسلاوی سابق راه استقلال را درپیش گرفتند . میلوسویچ با استقلال آنها مخالفت کرد . اما اسلوونی و کرواسی با حمایت غرب ، به استقلال رسیدند . مردم جمهوری بوسنی - هرزگوین نیز در یک همه پرسی به استقلال از یوگسلاوی رای دادند . اما با مخالفت شدید صربهای بوسنی که از پشتیبانی گسترده میلوسویچ برخوردار بودند ، مواجه شدند . به این ترتیب جنگ خونین بوسنی از سال 1992 آغاز شد و سه سال و نیم به طول انجامید . درجریان این جنگ ، حدود 200 هزار نفر از مسلمانان بوسنی کشته و نزدیک به دو میلیون نفر آواره شدند . درپی شکست میلوسویچ در انتخابات سال 2000 و افزایش اعتراضات داخلی ، دولت او سقوط کرد و چندی بعد میلوسویچ دستگیر و تسلیم دادگاه لاهه شد . محاکمه جنایتکار بالکان ، از سال 2002 آغاز شد ، اما با مرگ میلوسویچ ، محاکمه او ناتمام ماند .


3 سال پیش ، در روز یازدهم مارس سال 2011 میلادی :
زلزله‌ای به قدرت 9 ریشتر منطقه توهوکو واقع در استان میاگی در شرق ژاپن را لرزاند. این زمین لرزه با برجای گذاشتن حدود 12 هزار نفر کشته و صدها هزار آواره ، بزرگترین زلزله در چند دهه گذشته در کشور زلزله خیز ژاپن بود . زلزله ویرانگر ژاپن ، برخی از زیرساخت‌ها و تاسیسات این کشور را نابود و میلیاردها دلار خسارت به این کشور وارد کرد ، به طوری که این کشور مدتها به حالت فلج درآمد . این زمین لرزه امواج سونامی به ارتفاع ۱۵ متر در ژاپن و امواج کوچکتری در کشورهای دیگر به وجود آورد و در اثر آن ، خرابیهای بسیار زیادی در برخی مناطق ژاپن به بار آمد . هم چنین در اثر زلزله ژاپن ، نیروگاه اتمی " فوکوشیما " آسیب دید و مواد رادیواکتیو به بیرون راه یافت که صدمه به محیط زیست و نگرانی های داخلی و خارجی را درپی داشت .


****************************************
649 سال پیش در چنین روزی ، نهم جمادی الاول سال 786 هجری قمری :
« محمد بن جمال الدین مکی عاملی » مشهور به « شهید اول » ، فقیه و محدث بزرگ ، به شهادت رسید . وی درسال 734 هجری قمری در یکی از روستاهای جبل عامل لبنان بدنیا آمد و در خانواده ای اهل علم و فضیلت پرورش یافت و تحصیل علوم دینی را آغاز کرد . شهید اول از محضر درس اساتید برجسته آن زمان همچون علامه حلی ، بهره های بسیار برد و دانش دینی خود را تکمیل کرد . او علاوه بر علوم و معارف دینی ، در شعر و ادب نیز از معلومات درخور توجهی برخوردار بود و گاه به زبان شعر ، به انتقادهای مخالفان خود ، پاسخ می داد . او درمدت 52 سال عمر پربرکت خود ، باوجود مهاجرت ها و سفرهای متعدد ، کتب بسیاری تالیف کرد که از میان آنها می توان به « الباقیات الصالحات » و « لُمعه دمشقیّه » اشاره کرد که هنوز به عنوان کتاب درسی در حوزه های علمیه تدریس می شود . شهید اول در چنین روزی به دست مخالفان متعصب خود ، به شهادت رسید .


89 سال پیش در چنین روزی ، نهم جمادی الاول سال 1346 هجری قمری :
آیت ا... العظمی « سید ابوتراب خوانساری » ، از علما و روحانیون مشهور ایران درگذشت . وی در سال 1271 هجری قمری در خوانسار - از شهرهای مرکزی ایران - متولد شد و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی ، در آغاز جوانی به حوزه علمیه اصفهان و سپس حوزه علمیه نجف رفت و از محضر اساتید برجسته این دو مرکز علمی ، کسب فیض کرد . او در فقه ، اصول فقه ، حکمت و تفسیر به مراتب عالی دست یافت و از آن پس به تدریس فقه و اصول فقه پرداخت . از آیت ا... خوانساری کتب بسیاری باقی است که دلالت بر دانش عمیق این عالم ربانی دارد . از بین آثار او می توان به کتاب های « مصباح الصالحین » و « قصد السبیل » اشاره کرد .

.............................
منبع : كليك كنيد.


منبع : http://hamrahetarikh.ir

Viewing all articles
Browse latest Browse all 341

Trending Articles